Nog even de mensen doornemen
=====
18 - 11 - 2006

Het zijn de laatste dagen van december. Nog maar een paar dagen, en dan is het zover. 6 Januari barst het geweld los in Lissabon, dan gaat de 29e Dakar van start! 250 Motoren, 150 auto’s en 80 trucks rijden mee in de wedstrijd, en daarnaast nog een heleboel assistentievoertuigen . In dit veld rijden 50 Nederlandse teams mee, waaronder Team Vicking met vier motorrijders. 

 

Het Team Vicking Racing met rijders Michel de Groot, Jaap van der Kooy, Patrick van Lee en Marcel Snijders heeft veel ervaring in huis. Maar op de een of andere manier lukt het toch niet om zonder heel veel regelwerk op het allerlaatste moment alles klaar te krijgen voor vertrek. Het hoort allemaal bij meedoen aan de Dakar, of je nu wilt of niet.  

 

De assistentie auto, een Audi Q7 die veel bekijks trekt, is er klaar voor. Volgens Michel hangen mensen soms uit de ramen van hun auto’s met mobieltjes om de vet geprepareerde bolide te fotograferen. In de Audi rijden drie monteurs mee, die tijdens de rally een hele belangrijke taak hebben. Zij moeten de motoren in topconditie zien te houden. Lion van Loon,  Pedro van Hout en Wouter de Graaf zijn hiervoor verantwoordelijk. Wouter sleutelt aan de Honda van Michel en de Aprilia van Patrick, en Pedro sleutelt aan de KTM’s van Marcel en Jaap. Lion doet het onderhoud aan de auto, en sleutelt mee aan de motoren waar mogelijk.

 

Voor alledrie wordt het de eerste Dakarrally waaraan ze meedoen. Dit in tegenstelling tot Jaap van der Kooy, die zijn 14e Dakar rijdt! Lion: “ Michel is een perfectionist, we werken alleen met het allerbeste. En dat maakt het voor ons wel wat makkelijker. Voor de rest zal het vooral gewoon doorgaan worden, dag en nacht werken is voor ons geen probleem.”

   

In de laatste weken voor de start is er nog hard gewerkt aan al het materiaal. Vooral aan de motor van Michel moest nog een aantal wijzigingen doorgevoerd worden. Michel, die zijn eerste Dakar in 2006 meteen uitreed: “ Ik had me voorgenomen om de motor in augustus al klaar te hebben, maar dat lukt natuurlijk niet. Ook dat hoort erbij. Al meteen na de finish in januari ben ik aan de slag gegaan met de sponsoring voor 2007. Het was veel werk, we hebben er veel aandacht aan besteed. We plukken er nu de vruchten van, want we hebben het budget goed rond gekregen.”

Jaap van der Kooy en Marcel Snijders kennen Michel uit de Dakar, en kwamen zo begin dit jaar bij het team. Patrick van Lee kwam er later bij. Patrick doet voor de derde keer mee, en hij rijdt met een volledig nieuw ontwikkelde rallymotor, de Aprilia RXV 450. Hij wist door mechanische problemen twee keer de finish niet te halen, dus nu moet het gaan gebeuren!

Marcel Snijders gaat na een jaartje overgeslagen te hebben aan zijn tweede Dakar beginnen. In 2005 reed Marcel als debutant zonder al te grote problemen naar de finish. Marcel: “ Ik ga weer met dezelfde motor als vorige keer. Het afgelopen seizoen heb ik hard getraind. Drie keer per week cardio en krachttraining. En zo vaak als kon elke zondag op de motor. Natuurlijk denk ik uit te kunnen rijden. Een plek bij de eerste 50 moet haalbaar zijn.”

In 2005 had Marcel de nodige problemen met het navigeren. Hij zegt daarover: “Ik rijd al een hele tijd met een gps met kompasstand in de auto. Op die manier probeer ik mijn richtingsgevoel te verbeteren. Het is belangrijk in de Dakar om voor donker binnen te komen. Mocht dat toch niet lukken, ik heb een extra xenon lamp en in de rechter zijtank neem ik een extra accu mee. De eerste dagen heb ik die spullen niet nodig. De route is de eerste week min of meer hetzelfde als vorig jaar, maar in Mauretanie heb ik diezelfde spullen mogelijk hard nodig om binnen te komen.”

Michel de Groot kreeg afgelopen jaar veel reakties op zijn motor, die bekend stond als ‘de zebra’. De motor genoot bijna meer bekendheid dan Michel zelf. Reacties zoals " oh, jij bent die van die zebra motor". Maar het werkte wel! En dus heeft Michel weer iets nieuws bedacht. Het moest iets typisch Nederlands zijn, maar niet iets met oranje. Het idee had hij al vrij snel na de Dakar: de motor is helemaal bestickerd met Delfts blauwe tegeltjes! Het ziet er echt te gek uit, en ook de auto is voor een deel op dezelfde manier bestickerd. Aandacht verzekerd, dat is al gebleken! Nog even een paar dagen ontspannen, en de laatste dingetjes regelen.  En dan gaat het avontuur voor Team Vicking Racing beginnen!» Ga terug
Foto's
=====
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail