Etappe 8 : Atar > Nouakchott
=====
07 - 01 - 2006

Het heeft even geduurd voordat we het laatste nieuws van Michel "de Grote" binnen hebben gekregen, dus hier komt die dan. Vanmorgen is de machine op 7:39 vertrokken richting Nouakchott. Eerst een verbindingsroute van 34 km, voordat de special van 508 km begon. Wederom heeft de organisatie een langere special ingepland dan ooit in deze Dakar. De organisatie zegt dit dan ook bewust te doen, want het bivak moet gewoon kleiner worden. Morgen is een rustdag, en dan is er nog een special die nog langer is. Na de special is er weer een verbindingsroute van 26 km, wat een totaal opmaakt voor vandaag van 586 km. Op het eerste deel van de special was het parcours vrij bochtig bij de doorsteek door de canyons en de diepe dalen. Dan doemde er voor Michel een groot massief blok gebergte op, waar hij over en doorheen moest.

 

Zoals Michel mij zojuist vertelde was dit tot nu toe het mooiste gedeelte uit de Dakar, zo tussen twee rotswanden steil omhoog door. Smalle wegen die kris-kras-cross door diepe dalen en immens hoge duinen lopen. Hier kwam hij Patrick van Lee ook tegen die met pech stond. Er was een gat in zijn carterpan geslagen. Nadat hij hulp van Michel had afgeslagen ging de kraan van de Yamaha weer "vol patat" open. Ook was het roadbook op het stuur al na 150 km stuk, zodat je kwa navigeren nogal een hulpmiddeltje moest missen.

 

In het duin gedeelte reed Michel een diepe duinpan in en kwam in 1 klap vast te zitten met zijn voorkant. Het leek wel stof dat tot aan zijn koplampen toe kwam. Na een opritje te hebben gegraven de motor starten, die vervolgens zich aan de achterkant tot aan het zadel ingroef. Dit ritueel heeft Michel in zijn uppie tot 5x toe weten te herhalen, je moet er maar zin in hebben toch? Na het vele zigzaggen en geconcentreerd bochten draaien ging hij een snel deel tegemoet, waar de rook waarschijnlijk uit zijn kilometer teller kabel kwam van het enorm hoge aantal omwentelingen. Toch is het zeer belangrijk om hier ook goed de door elkaar geschudde hersencellen van Michel goed in te zetten, want te veel overmoed kan tot onprettige verrassingen leiden. Zeker 200 kilometer achter elkaar lag de snelheid op 120 tot 130 km/uur! Na het zoeken, en uiteindelijk vinden van CP2 sloeg de machine af. Rob van Pelt heeft Michel een bacco geleend en zo kon de carburateur van 1 m3 zand lichter gemaakt worden.

 

Welnu, dat alles is Michel dus ontzettend goed vergaan want op de special heeft hij een puike tijd neergezet die goed was voor de 61e plek. Deze wederom verbeterde positie zet de stijging van Michel op z'n Zebra in het algemeen klassement door naar de 55e plek. De Franse motorrijder David Casteu heeft zijn eerste zege geboekt in de Dakar Rally vandaag. De Zebra-koning is ook nog omgeroepen in het bivak, hij was in de etappe gisteren de 1e Nederlander die 1 uur op kop heeft gereden. Door perfecte navigatie had hij een snel spoor uitgezet, voor de echt snelle klassement mannen. En dan te bedenken dat hij thuis in Waalre de weg naar de koelkast kwijt is... is dit een zeer goeie prestatie te noemen.

 

Morgen is er eindelijk een beetje tijd om bij te slapen en het energie peil weer op een acceptabel niveau te krijgen want dan is er een rust dag. Deze dag wordt gewoon doorgezet in de plaats Nouakchott....

 

De audio update is van iets mindere kwaliteit wegens een satelliet die de weg kwijt was...

 

Michel's audio update» Ga terug
Foto's
=====
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail